Προσοχή! Προσοχή! Τύποι δέρματος.Αρκετά σημαντικό θέμα!

Γεια σας!Μετά απο αρκετή σκέψη, αποφάσισα να σας γράψω για τους τύπους δέρματος. Θα ήταν καλύτερα σε πρακτικό κομμάτι να αναγνωρίσουμε έναν τύπο, αλλά πρώτα ας διαβάσουμε μερικά πραγματάκια για τον καθένα. Αρχικά οι τύποι δέρματος είναι: λιπαρό δέρμα, ξηρό δέρμα, κανονικό δέρμα, μεικτό δέρμα, ώριμο δέρμα και δυο καταστάσεις του δέρματος ακνεικό δέρμα και αφυδατωμένο. Για το καθένα απο αυτά θα σας πω λίγα πράγματα και ελπίζω να μην σας κουράζω, αν και είναι σημαντικό θέμα. Ας ξεκινήσουμε.
1)Λιπαρό δέρμα: Χαρακτηριστικά: Έντονη λιπαρότητα, Αυξημένη έκκριση σμήγματος. Μοιάζει βρώμικο. Έχει τραχιά όψη και είναι παχύ και ανθεκτικό. Στον τύπο αυτό οι ρυτίδες είναι λίγες, βαθιές και αργούν να εμφανιστούν. Οι βλάβες στον τύπο αυτό είναι εμφανής (ανοιχτοί και κλειστοί φαγέσωρες, βλατίδες και φλύκταινες. Περιποίηση: Προϊόντα που χρησιμοποιούμε σε αυτόν τον τύπο είναι υγρά σαπούνια, κρέμες καθαρισμού, στυπτικές λοσιόν. Προσοχή όμως στο σαπούνι γιατί η υπερβολική χρήση δημιουργεί αφυδάτωση. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απολεπιστικά προϊόντα και μάσκες καθαρισμού. Ο βαθύς καθαρισμός βοηθάει αρκετά αυτό τον τύπο δέρματος.

2) Ξηρό δέρμα: Χαρακτηριστικά: Ανυπαρξία σμήγματος.Υπολειτουργούν οι σμηγματογόνοι αδένες ή δεν υπάρχουν αρκετοί. Έχει πορσελάνινη όψη και όμορφη υφή. Λεία και λεπτή επιδερμίδα. Εμφανίζει συχνά αφυδάτωση, λέπια και ευρειαγγείες. Οι ρυτίδες σε αυτό τον τύπο δέρματος είναι πολλές και ρηχές. Περιποίηση: Όχι χρήση νερού. Χρήση ενυδατικών προϊόντων.
3) Κανονικό δέρμα: Χαρακτηριστικά: Είναι μια ενδιάμεση κατάσταση του λιπαρού και του ξηρού τύπου δέρματος. Είναι το δέρμα που χαρακτηρίζεται απο ισορροπία. Τα προβλήματα εμφανίζονται σπάνια και είναι ήπια. Το δέρμα αυτό χαρακτηρίζεται απο τη σπάνια εμφάνιση ή έλλειψη προβλημάτων. Περιποίηση: Έχει συντηρητικό χαρακτήρα. Ενυδάτωση για πρόληψη της αφυδάτωσης. Όχι χρήση σαπουνιών. Μάσκες και απολεπιστικά προϊόντα γίνονται πιο σπάνια και σε πιο ήπια μορφή. 
4) Μεικτό δέρμα: Χαρακτηριστικά: Το δέρμα αυτό αποτελείται απο δυο τουλάχιστον περιοχές με διαφορετικό τύπο δέρματος η κάθε μια. Συχνά ακούμε για την λιπαρή περιοχή του “Τ” , δηλαδή το μέτωπο, τη μύτη και το πιγούνι και το υπόλοιπο μέρος κανονικό ή ξηρό. Δεν αποκλείουμε όμως την πιθανότητα και για άλλους συνδυασμούς. Τα προβλήματα που παρατηρούμε ταιριάζουν στον κάθε τύπο δέρματος που υπάρχει. Περιποίηση: Για να βρούμε την κατάλληλη πρέπει να αναγνωρίσουμε σωστά τον κάθε τύπο που υπάρχει και να επιλέξουμε με βάση αυτόν.
5)Ώριμο  δέρμα: Χαρακτηριστικά:Με την πάροδο της ηλικίας το δέρμα αλλάζει. Το ώριμο δέρμα έχει λεπτή επιδερμίδα, χρωματικές αλλοιώσεις, μείωση ελαστικότητας και υγρασίας, ρυτίδες και χαλάρωση. Σημαντικό ρόλο για την γήρανση του δέρματος παίζει ο ήλιος. Περιποίηση: Ενυδάτωση, απολεπιστικά προϊόντα (συνήθως AHA) και μάλαξη. Μαλακτικές και ενυδατικές ουσίες για αποφυγή αφυδάτωσης.
6) Ακνεικό δέρμα  Χαρακτηριστικά: Εμφανίζεται σε νεαρά άτομα. Είναι το δέρμα με ακμή. Αιτίες εμφάνισης: ορμονικές διαταραχές,κληρονομικότητα, συνθήκες εργασίας κ.α. Ανάλογα με τις βλάβες η ακμή διακρίνεται σε φαγεσωρική ακμή, βλατιδοφλυκταινώδης  ακμή, οζώδης ακμή κ.α. Περιποίηση: Επίσκεψη σε δερματολόγο. Βοηθάει σημαντικά αμα επιτραπεί ο βαθύς καθαρισμός.
7)Αφυδατωμένο δέρμα: Χαρακτηριστικά: Δεν είναι ένας ξεχωριστός τύπος δέρματος, αλλά ένα πρόβλημα που το βλέπουμε αρκετά συχνά. Αφυδάτωση είναι η μείωση της υγρασίας στην επιδερμίδα. Εμφανίζει “λέπια”. Αιτίες αφυδάτωσης είναι: καιρικές συνθήκες, χρήση σαπουνιών και νερού, η διατροφή και κάποιες ασθένειες. Μπορεί να υπάρχει κνησμός, έως και πληγές. Περιποίηση: Ενυδατικά προϊόντα. Καθαρισμός, απολέπιση, ενυδατικές κρέμες και μάσκες. Χρήση αντηλιακής κρέμας. Χρήση κρέμας ημέρας και νύχτας.
Ελπίζω να σας βοήθησα αρκετά, αν και μια επίσκεψη σε αισθητικό ή δερματολόγο θα σας βοηθήσει περισσότερο για να ανακαλύψετε τον τύπο του δέρματος σας και τι χρειάζεται αυτό.Σας ευχαριστώ!Τα λέμε ξανά σε κάποιο πιο χαλαρό θεματάκι!Γεια σας!
(Για να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα τις εικόνες τις βρήκα μέσα απο το διαδίκτυο)

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *